+385 91 495 55 00           info@hckz.hr           IZBORNIK        

Zlarin dobiva potpuno novi sadržaj koji otok veže za ono za što je desetljećima prepoznatljiv, a to je crveni koralj

  22. travnja 2022.

Ugovor o javnoj nabavi stalnog postava za Hrvatski centar koralja Zlarin danas su potpisali Željko Burić, gradonačelnik Šibenika i Ivana Katurić, direktorica tvrtke Urbanex d.o.o. iz Splita čiji je podugovaratelj tvrtka Alfa Vision BV iz Belgije.  Vrijednost ugovora je 2.898.990,00 HRK bez PDV-a.,  a rok za izvršenje ugovora je 7 mjeseci.

Postupak Nabave stalnog postava pokrenut je putem EOJN u kolovozu prošle godine. Predmet nabave obuhvaćao je osmišljavanje dizajna stalnog postava, izradu dokumentacije potrebne za implementaciju postava (izvedbeni i radionički nacrti), kao i dobavu, transport i ugradnju svih osmišljenih sadržaja te edukaciju korisnika za rad sa sustavom. Osim predstavnika Grada Šibenika u pregledu i ocjeni ponuda sudjelovale su stručne osobe iz područja arhitekture, zaštite koralja i muzeologije.

Kriterij odabira bila je ekonomski najpovoljnija ponuda pri čemu se kao financijski kriterij ocjenjivala cijena ponude (40%) te kao nefinancijski kriterij kvaliteta (60%). Zainteresirani gospodarski subjekti svoje su ponude trebali izraditi u skladu s projektnim zadatkom u kojem su navedeni svi zahtjevi i elementi ocjenjivanja kao što su: kvaliteta dizajna; način interpretacije poruke o potrebi zaštite koralja i ostalih ugroženih vrsta, visoka razina interakcije posjetitelja s postavom, raznolikost iskustva posjetitelja, uravnoteženost tematskih dijelova izložbe (koralji, zaštita koralja, koraljarstvo, zaštita prirode, prirodna i kulturna baština te povijest i tradicija otoka Zlarina), ravnoteža u korištenju multimedija, skulptura i ostalih  izloženih predmeta, inovativni prikaz postava primjeren projektnom zadatku, uključujući audio i video sadržaj, skulpture, instalacije, slike, crteže, fotografije i slično, fluidnost kretanja posjetitelja te kvaliteta prezentacije teme zaštite koralja i otoka Zlarina kroz multimediju i interaktivne elemente.

Potpisivanju Ugovora o javnoj nabavi stalnog postava za Hrvatski centar koralja Zlarin prisustvovao je  Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika koji je tom prilikom istaknuo kako je ova godina – godina završetka triju velikih projekata i to Integrirane mobilnosti na području grada Šibenika, završeta radova na Tvrđavi sv. Ivana te Hrvatskom centru koralja Zlarin čiji se završetak očekuje do kraja godine.

“U sklopu projekta Hrvatskog centra koralja Zlarin do sada smo imali javne nabave za građevinske radove. Također smo nabavljali  brod  i vozila.  Na kraju nam je ostalo ono što je,  po mojem mišljenju,  najvažnije u smislu privlačenja posjetitelja i davanja novog sadržaja otoku,  a to je stalni postav.  Nabava je relativno dugo trajala jer smo se, kao što je to najčešći slučaj u gradu Šibeniku, odlučili za teži put kako bi dobili što kvalitetnije rješenje. Nadamo se da će ovaj postav ispuniti svoju svrhu jer upravo o  posjetiteljskoj dimenziji i dojmovima koje će gosti sa sobom ponijeti,  ovisi zaživljavanje Centra. Često se misli da je ovdje riječ o muzejskom postavu, što je posve pogrešno. Radi se o postavu za posjetitelje u kojemu je općenito naglašena zaštita prirode a da pri tom nije ignorirana, već, dapače, uvažena i valorizirana bogata povijest Zlarina, njegovo kulturno nasljeđe i brojni umjetnici porijeklom sa Zlarina, poput Vesne Parun,  ili oni koji su s tim otokom povezani” – kazao je pročelnik Mišura.

Prema riječima gradonačelnika Burića, potpisivanje Ugovora ukazuje na činjenicu da se uspješno završava europsko-investicijski ciklus u kojemu su veliki projekti od iznimnog značaja za Šibenik.

“Posebno mi je drago što Zlarin dobiva potpuno novi sadržaj koji otok veže za ono za što je desetljećima prepoznatljiv, a to je crveni koralj. Način prezentacije bogatstva  Zlarina i njegove tradicije pridonijet će životu otoka u stvarnom, izvornom obliku tijekom cijele godine,  što nam je cilj, a ne samo kroz turističku sezonu”- istaknuo je gradonačelnik Burić čestitavši izabranom konzorciju kojemu je povjereno kreiranje stalnog postava te  izrazivši uvjerenje kako će stalni postav Hrvatskog centra koralja Zlarin biti nova atrakcija Zlarina i grada Šibenika.

Zahvalivši na povjerenju,  Ivana Katurić, direktorica izabrane splitske tvrtke Urbanex, specijalizirane za područje urbanizma, kulture i europskih fondova podsjetila je kako će inovativni stalni postav Hrvatskog centra koralja Zlarin biti na visokoj europskoj razini.

“Postav je osmišljen na način da reinterpretira povijest otoka, njegovu življenu baštinu odnosa sa koraljem, života specifičnog lokaliteta i ljudi,  ali istodobno da naglašava jednu posve novu dimenziju klimatskih promjena, situacije u kojoj se trenutačno nalazi,  kako koralj tako i  Jadransko more u cjelini i na neki način služi kao inkubator prirodne baštine, rasadnik novih ideja i  posve novi tip interpretacijskog centra koji u suradnji sa znanstveno-istraživačkim institucijama omogućava upravo ono što je gradonačelnik naglasio – a to je  povratak života na Zlarin,  perspektivu cjelogodišnjeg korištenja otoka i  perspektivu postava koji izlazi izvan samog objekta i koji zapravo aktivira više dimenzija samog otoka. To je bila i osnovna misao vodilja prilikom izrade ovog idejnog rješenja. Jedna druga, isto tako inovativna dimenzija je ideja kinetičkih skulptura, ideja postava koji nije samo interpretacijski centar na razini pružanja informacije,  nego doseže razinu pružanja emocija i to je pokušaj da se taj senzibilitet kojega  otok ima, vrijednost  iznimne kulturno-povijesne i prirodne vrijednosti,  na neki način daju posjetitelju i da ga se motivira da se vrati i boravi na Zlarinu u onim razdobljima u kojima nema samo klasične turističke ponude. Isto tako,  cilja se na one niše koje su puno šire od klasičnih turističkih, pružaju se specifični edukacijski aspekti i otvaraju segmenti  veze prirodne baštine i poezije. Nadamo se da ćemo,  uz pomoć lokalne zajednice i  svih koji su u Šibeniku izgurali ambiciozne i dobre projekte postaviti jedan posve novi tip interpretacijskog centra, posve novi tip postava,  ne samo na hrvatskoj razini – nego da ćemo uspjeti tu inovaciju zaista prezentirati na europskoj razini”- zaključila je direktorica Urbanexa.

Skip to content