+385 91 495 55 00           info@hckz.hr           IZBORNIK        

Kuća Kažerma

Kuća Kažerma izložbeni je prostor Hrvatskog centra koralja Zlarin, prostor s vrijednim, stalnim postavom koji priču o neraskidivoj vezi Zlarinjana i koralja priča na inovativan, zanimljiv način, ističući potrebu za očuvanjem Jadrana i njegovih zaštićenih vrsti. Kuća Kažerma opremljena je suvremenijom tehnologijom poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura i drugih audio vizualnih atrakcija, a posjetiteljima je na raspolaganju i čitaonica sa znanstvenim radovima i poezijom istaknute zlarinske pjesnikinje Vesne Parun.

Inače, Kuća Kažerma originalna je lokacija na kojoj su se na Zlarinu obrađivali koralji. Talijanski okupatori u Drugome svjetskom ratu u njoj su smjestili svoju karabinjersku stanicu. U nju su dovodili partizane i članove njihovih obitelji na posebnu obradu i mučenja, katkad sve do smrti. Funkcionirala je od 1941. do 1943. godine. U spomen na stradale na Kažermu je postavljena spomen-ploča.

Kasnije je bila društveni centar otoka, a danas je mjesto koje priča jedinstvenu priču o suživotu otoka, čovjeka i koralja.

 

Skip to content