+385 91 495 55 00           info@hckz.hr           IZBORNIK        

O Hrvatskom centru koralja Zlarin

U Hrvatskom centru koralja Zlarin na inovativan i zanimljiv način ispričana je priča o stoljetnoj tradiciji koraljarstva na tom otoku šibenskog arhipelaga. Koraljarstvo je najznačajnije kulturno naslijeđe i najveća posebnost Zlarina, a prvi pisani tragovi o Zlarinjanima kao najpoznatijim lovcima na koralje sežu još u 15. stoljeće. Sve od tada, crvene koraljne grane provlače se kroz sve pore života, povijesti i tradicije Zlarina, „otoka koralja“.

Otvaranjem Centra koralja, crveni koralj postaje pokretač razvoja otoka na sasvim drukčiji način. Umjesto eksploatacije, atraktivnost crvenog koralja i njegov status postaju temelj narativa o potrebi očuvanja bioraznolikosti.

POSTAV

Autorica postava je Ana Katurić koja je inovativnim dizajnom- multimedijom, filmovima, zvučnim zapisima i fotografijama na inovativan način ispričala priču o koraljima i Zlarinu. Muzeološki koncept Centra potpisuje Goranka Horjan.

Postav je osmišljen na način da reinterpretira povijest otoka, tradiciju koraljarstva, život specifičnog lokaliteta i ljudi,  ali istodobno naglašava i dimenziju zaštite prirode. Zahvaljujući suradnji brojnih institucija od Muzeja grada Šibenika, Instituta za etnologiju i folkloristiku, Hrvatske radiotelevizije, KUD-a Koralj i drugih, postav je dobio višeslojnu interpretaciju koja naglašava vezu otoka i mora.

Uz korištenje suvremene tehnologije, virtualne i proširene stvarnosti, audio zapise, edukativne, ali i klasične eksponate poput amfora s brodova, oruđa za vađenje koralja, kao i koraljnog nakita priča o koraljarstvu te odnosu životu Zlarinjana ispričana je na četiri etaže Kuće Kažerma. U Centru je uređena i čitaonica, a priču na zadnjoj etaži zaokružuje dojmljiva kinetička skulptura akademskog umjetnika Paola Pilija „Zajednički dah“ .

MISIJA

Očuvanje i interpretacija kulturno – povijesne, tradicijske i prirodne baštine, kao i doprinos održivom razvoju otoka Zlarina.

VIZIJA

Postati nositelj kulturnog i društvenog života na otoku Zlarinu istovremeno vodeći brigu o baštini, educirajući lokalno stanovništvo i posjetitelje o važnosti očuvanja bioraznolikosti.

Skip to content