+385 91 495 55 00           info@hckz.hr           IZBORNIK        

Uskoro otvaranje Hrvatskog centra koralja Zlarin

  16. svibnja 2023.

Otok Zlarin ili ‘‘otok koralja‘‘ uz svoje brojne otočke atrakcije, postat će bogatiji za još jednu. Svoja vrata uskoro bi trebao otvoriti ‘‘Hrvatski centar koralja Zlarin‘‘, integrirani projekt koji za glavni cilj ima promociju i valorizaciju prirodne baštine te jačanje obrazovnih kapaciteta lokalnog stanovništva i posjetitelja o važnosti zaštite prirode, piše Slobodna Dalmacija.

U sklopu projekta, obnovljene su i uređene kuće Šare i Kažerma na otoku Zlarinu, a rekonstruiran je i put koji vodi od obale do dviju kuća ali ih i međusobno spaja. Projekt je vrijedan nešto više od 24,1 milijuna kuna od čega je 13,3 milijuna kuna financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je ostatak do pune svote pokriven sredstvima Europske unije u okviru natječaja ‘‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine‘‘ na kojega je aplicirao Grad Šibenik.

Kuća Kažerma funkcionirat će, kako je i predviđeno projektom, kao izložbeni prostor sa stalnim postavom koji će uključivati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju uzgoja koralja na zlatnom otoku i knjižnicu sa znanstvenim radovima i poezijom Vesne Parun, dok je kuća Šare preuređena u edukacijsko – istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Skip to content