+385 91 495 55 00           info@hckz.hr           IZBORNIK        

Prvih mjesec dana u Centru koralja Zlarin: Kuću Kažerma obišlo preko 4700 posjetitelja!

  4. srpnja 2023.

Centar koralja Zlarin koji je vrata otvorio prije nešto više od mjesec dana, u lipnju je obišlo 4737 posjetitelja!

Hrvatski centar koralja Zlarin svečano je otvoren 1. lipnja u prisustvu ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, predstavnika Grada Šibenika, Tvrđave kulture Šibenik koja je preuzela upravljanje centrom te brojnih istaknutih uzvanika. Potom smo tijekom prva dva vikenda na Zlarinu organizirali raznolik program koji je na otok i u sam Centar privukao velik broj posjetitelja koji su imali priliku sudjelovati u radionicama, dječjim predstavama, na raspolaganju su im bili bicikli i kajaci, a Centar su imali prilike obići uz stručno vodstvo. Centar je početkom lipnja obišla i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja nakon obilaska nije skrivala oduševljenje konceptom i postavom.

– Jako je zanimljiv jer kombinira priču o otoku i životu na otoku povezanu s onim što je Zlarinjane kroz povijest hranilo, a to je branje koralja. Postav je napravljen jako raznoliko i zanimljivo, ima jako puno sadržaja – taktilnih i audiovizualnih, tako da može jako dugo zadržati posjetitelja – kazala je ministrica tijekom posjeta.

Postav Centra osmišljen je na način da reinterpretira povijest otoka, tradiciju koraljarstva, život specifičnog lokaliteta i ljudi,  ali istodobno naglašava i dimenziju zaštite prirode. Zahvaljujući suradnji brojnih institucija od Muzeja grada Šibenika, Instituta za etnologiju i folkloristiku, Hrvatske radiotelevizije, KUD-a Koralj i drugih, postav je dobio višeslojnu interpretaciju koja naglašava vezu otoka i mora.

Uz korištenje suvremene tehnologije, virtualne i proširene stvarnosti, audio zapise, edukativne, ali i klasične eksponate poput amfora s brodova, oruđa za vađenje koralja, kao i koraljnog nakita priča o koraljarstvu te odnosu životu Zlarinjana ispričana je na četiri etaže Kuće Kažerma. U Centru je uređena i čitaonica, a priču na zadnjoj etaži zaokružuje dojmljiva kinetička skulptura akademskog umjetnika Paola Pilija „Zajednički dah“ .

Centar koralja Zlarin možete obići radnim danom i subotom od 9 do 21 sat, a nedjeljom od 9 do 15 sat!

Skip to content