+385 91 495 55 00           info@hckz.hr           IZBORNIK        

Luka Marotti u Centru koralja predstavlja ‘Zlarinski inženj za svjetlopis’

  3. kolovoza 2023.

Knjiga Zlarinski inženj za svjetlopis, autora Luke Marottija bit će predstavljana u Centru koralja Zlarin u ponedjeljak 7. kolovoza u 20 sati.

Fotografije Luke Marottija s uvodnim tekstom Milivoja Zenića, ukoričene su u knjigu posvećenu prerano preminulom ravnatelju šibenske knjižnice i  književniku, autoru nezaboravnih tekstova o povijesti Šibenika, rodnoga grada obojice.

Zlarin, Šibenik, Prvić, Kornati, pa i Burnum tematske su odrednice fotografa, svijet koji dobro pozna i voli i  vraća mu se. Ponekad da bi, kako je savršeno primijetio Milivoj Zenić, „s nevelikim suvremenim inženjom za svjetlopis“ obilazio Zlarin ali i druga mjesta koja pozna i voli, poput šibenskih ulica, katedrale ili mitskog kupališta Jadrija.

Elegantni srednjovjekovni i renesansni gospodski i težački grad pretapa se na njegovim fotografijama, baš kao i u Zenićevim tekstovima, sa idiličnim ozračjem Zlarina, otoka koraljara, koji sve više prepoznaje, cijeni i njeguje svoju tradiciju. Stoga je, posve sigurno, Centar koralja smješten – a gdje bi drugdje?! – u povijesnoj jezgri Zlarina idealno mjesto za ljetnu promociju knjige koja je ujedinila dva snažna autorska pojedinca u jedinstvenu cjelinu gdje se bez imalo napora prožimaju i prepliću, prepoznaju i vole, kaže o knjizi dugogodišnja Marottijeva suradnica, scenaristica i urednica Edda Dubravec.

Knjigu će u ponedjeljak 7. kolovoza u Centru koralja Zlarin predstaviti autor Luka Marotti i  Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Gradske knjižnice Juraja Šižgorić Šibenik.

Skip to content