+385 91 495 55 00           info@hckz.hr           IZBORNIK        

U Centru koralja promocija knjige jedinstvenog naziva: Znate li vi prepoznati tustopizdu i kurcoglava?

  19. rujna 2023.

Zanimljiv i jedinstven naslov znanstvene monografije koja će biti predstavljena u petak 22. rujna u Centru koralja Zlarin – „Tustopizde u izobilju – kurcoglava ni za lijek: Samoniklo jestivo bilje otoka Zlarina“ sadržava starinska, gotovo zaboravljena imena biljaka koje se može naći na ovom otoku. Naime, tustopizda je bijela babljača, a kurcoglav je zlatica.

Prepoznaju li danas Zlarinjani samoniklo jestivo bilje, sjećaju i se  starinskih recepata iz prošlih vremena te pripremaju li još uvijek neka od tih jela? Ovim pitanjima su se vodili autori Marina Viculin, Mirjana Randić Barlek, Željko Šatović, Danila Dučak, Zlatko Libero, Sandro Bogdanović i Zlatko Šatović u svom istraživanju, a kroz razgovore su naišli i na stara narodna imena raznih biljaka.

U monografiji se uz nazive u naslovu spominju i biljke koje su Zlarinjani nazivali mačja muda i kozja brada, a sve redom su korištene za pripremu različitih jela što ne čudi jer je upravo samoniklo jestivo bilje čovjekov najstariji izvor hrane. Najbogatije jelo je bila mišanca ili diblje zelje za koju se prikupljalo i zajednički pripremalo nekoliko različitih biljaka (često i više od desetak). U knjizi se može naći još pokoji recept, a krase je ilustracije Danila Dučka.

Promocija monografije počinje u 17 sati u kući Šare, a predstaviti će je autori kroz razgovor s voditeljicom Hrvatskog centra koralja Zlarin Katarinom Gregov. Nakon promocije knjige prof.dr.sc. Jerko Gunjača i prof.dr.sc Zlatko Šatović će održati predavanje o samoniklom bilju. Ulaz na promociju i predavanje je slobodan svima zainteresiranima.

Organizatori promocije i predavanja su Hrvatski centar koralja Zlarin i Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (ZCI CroP-BioDiv).

Samoniklo bilje Zlarin

Skip to content