+385 91 495 55 00           info@hckz.hr           IZBORNIK        

Noć muzeja u Centru koralja posvećena stotoj obljetnici rođenja Mladena Bjažića!

  23. siječnja 2024.

Edukativnom šetnjom „Kameni čuvari Šibenika“ Tvrđava kulture Šibenik priključuje se obilježavanju ovogodišnje Noći muzeja u petak 26. siječnja, dok je poseban program posvećen stotoj obljetnici rođenja Mladena Bjažića organiziran u Centru koralja Zlarin!

Obilježavanje u Hrvatskom centru koralja Zlarin počinje u petak u 10.30 sati otvaranjem izložbe dječjih strip radova nastalih na radionici na temu “Otok Zlarin i kulturni utjecaj Mladena Bjažića” pod vodstvom akademskog slikara Ivana Svaguše. U programu će sudjelovati i djeca iz područne škole Zlarin te KUD Koralj koji će recitirati neke od Mladenovih pjesama.

Ovim događajem ističemo Mladenov doprinos hrvatskom stripu i čakavskom narječju s Zlarina. Svečanost postaje prilika za uživanje u umjetnosti i kreativnosti mladih, gradeći most između tradicije i suvremenosti. Događaj ističe važnost muzeja u zajednici te potiče razvoj pozitivnih muzejskih praksi i suradnje.

Ulaz u Hrvatski centar koralja u petak je slobodan cijeli dan!

Šetnju „Kameni čuvari Šibenika“ koja ide starom gradskom jezgrom, Tvrđava kulture organizira u suradnji s Udrugom turističkih vodiča “Mihovil”. Edukativne šetnja obuhvaća obilazak najznačajnijih ostataka srednjovjekovnih gradskih bedema, posjet Tvrđavi sv. Mihovila i ulazak u Dvostruki bedem u Docu. Bit će riječi o povijesnom i urbanističkom razvoju Šibenika, novim ili planiranim istraživanjima, saznanjima i projektima za određene segmente bedema. Šetnju će voditi Deana Karađole Radovčić, a priključiti će se Josip Pavić i Andrija Nakić iz Odjela za istraživanje i interpretaciju baštine Tvrđave kulture Šibenik.

Polazak je s Trga Pavla Šubića, ispred zgrade Županije u 17 sati, a završetak je ispred Muzeja grada Šibenika u 19 sati.

Inače, tema devetnaeste Noći muzeja je „Muzeji i nova publika“, te je koncipirana kao dinamična manifestacija s fokusom na važnu ulogu muzeja u zajednici. Posebno je u tom smislu naglasak na razvoju nove publike, novih programa i razvoj muzeja, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje muzejskih i drugih institucija s organizacijama civilnog društva, razmjenu znanja i općenito razvijanje partnerstva.

Skip to content