+385 91 495 55 00           info@hckz.hr           IZBORNIK        

Predstavljanje knjige i predavanje na temu suhozida u utorak u Centru koralja

  21. veljače 2024.

Vodič kroz suhozidnu baštinu Šibensko-kninske županije autora etnologa Jadrana Kale bit će predstavljen u Centru koralja Zlarin u utorak 27. veljače u 17 sati.

Knjiga na 97 stranica donosi 59 lokaliteta razvrstanih u 14 tema i sa 160 fotografija. Ovo nas muzejsko izdanje vodi kroz najraznovrsniju krajobraznu baštinu istočnojadranskog dijela Sredozemlja, gdje su se skrasile najveće i najrazrađenije građevine građene samim kamenom s prvim takvim upisima u nacionalni Registar kulture baštine (Šuplja gromila u Bilicama, Rašina bunja pod Okitom, Samograd na Žirju i Čačina gomila na Srimi), kao i istaknuti kulturni krajolici i sijaset raznolikih oblika u kronološkom rasponu od trasa prethistorijskih ovčara do spomen-parka na Kornatu.

Inače, Šibensko-kninska županija ima najveću mrežu suhozidnih građevina u Hrvatskoj; čak 51 posto naše županije, u prosjeku, pokriveno je mrežom suhozida, odnosno ovo je kraj s najviše kamenih krajolika i kamenih građevina na istočnoj obali Jadrana.

Knjigu će predstaviti autor koji će tim povodom održati predavanje, a pridružit će mu se i šibenska novinarka Jordanka Grubač.

Ulaz na događanje je slobodan.

Skip to content