+385 91 495 55 00           info@hckz.hr           IZBORNIK        

Konferencija na Zlarinu okupila kulturne stručnjake iz cijelog svijeta: ‘Od centara kao što je ovaj možemo puno naučiti’

  7. lipnja 2024.

Centar koralja Zlarin u četvrtak je bio domaćin međunarodnog stručnog skupa Regeneracija zajednice i primjena modela Impact Compass s ciljem jačanja kapaciteta stručnjaka, lokalnih dionika i zajednice za stvaranje snažnijeg učinka kulturne baštine na određenom području.  Skup je organizirala Europa Nostra Hrvatska u partnerstvu s Javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik.

Osim hrvatskih stručnjaka: Darka Komše iz Arheološkog muzeja Istre, Ljiljane Marks, istraživačice Zlarina u sklopu projekta Instituta za etnologiju i folkloristiku, Ozane Palić iz tvrtke Urbanex i Goranke Horjan, ravnateljice Muzeja Dvor Trakošćan i predsjednice Međunarodnog komiteta za muzejski menadžment (INTERCOM), na skupu su sudjelovali i međunarodni stručnjaci: Deborah Ziska (predavač Museum Studies and Cultural Heritage Management Graduate Programs of Johns Hopkins University), Cristina Vannini (ICOM-Intercom) i Jane Leget (Head of Research at Auckland Museum and a Research Associate at Auckland University of Technology and Victoria University of Wellington). Uz to, skupu su kao gosti prisustvovali mnogi predstavnici istaknutih kulturnih institucija u Hrvatskoj; Muzeja antičkog stakla u Zadru, Muzeja Ivana Meštrovića u Splitu, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Muzeja hrvatskog turizma, Memorijalnog centra Faust Vrančić, Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije…

Projekt koji financijski podržava Ministarstvo kulture i medija, ICOM, ICOM HR, INTERCOM, zamišljen je da doprinosi očuvanju kulturnog bogatstva i doprinosi rješavanju izazova s kojima se suočavaju zajednice diljem svijeta.

– Ovaj skup organiziran je s ciljem jačanja kapaciteta stručnjaka, lokalnih dionika i zajednice za stvaranje snažnijeg učinka kulturne baštine na određenom području. Centar koralja Zlarin odličan je primjer za prikaz koliko jedna kulturna ustanova može utjecati na život lokalne zajednice. Upravo to je od početka bila naša vizija – postati nositelj kulturnog i društvenog života na otoku Zlarinu istovremeno vodeći brigu o baštini, educirajući lokalno stanovništvo i posjetitelje o važnosti očuvanja bioraznolikosti. Na skupu smo vidjeli još neke lijepe primjere i dobre priče – kazala je Katarina Gregov, voditeljica Hrvatskog centra koralja Zlarin.

Goranka Horjan istaknula je kako su konferencije poput jučerašnje na Zlarinu iznimno važne posebno jer omogućuje interakciju i razmjenu iskustva među sudionicima.

–  Izabrane su relevantne teme i svaki puta kada ih radimo fokusiramo se na to gdje idemo i gledamo što je potreba određene sredine. Ovdje smo se fokusirali na aspekt suradnje s lokalnom zajednicom i rada za lokalnu zajednicu, ali na način da se uključe sve one komponente koje možda ne pripadaju isključivo muzejskoj djelatnosti. To za nas kao muzejske profesionalce otvara nova pitanja i nove izazove s obzirom na resurse kojima raspolažemo – kazala je Horjan.

Deborah Ziska iz Washingtona, stručnjakinja za marketing i PR u muzejskim ustanovama, kazala je kako za muzeje više nije dovoljno da samo budu samoodrživi.

– Ova konferencija ukazuje na neke nove smjernice o ulozi muzeja u našoj zajednici. Je li dovoljno da smo samoodrživi ili moramo biti još proaktivniji? Jako je zanimljivo doći na otok i svjedočiti o tome koliko jedan muzej, odnosno centar, postaje integriran u život lokalne zajednice. Ovdje je brend sam otok Zlarin. Od centara kao što je ovaj možemo jako puno naučiti. Mali i srednji muzeji postali su jako bitne i utjecajne ustanove koji oblikuju sredine u kojima djeluju. Vidim da se to događa i tu u Hrvatskoj – zaključila je Ziska.

 

Skip to content