+385 91 495 55 00           info@hckz.hr           IZBORNIK        

Napreduju radovi na kamenim kućama, u tijeku realizacija postava u Kući Kažerma

  16. prosinca 2022.

Otok Zlarin ili ‘‘otok koralja‘‘ uz svoje brojne otočke atrakcije, uskoro će postati bogatiji za još jednu. Otok dobiva ‘‘Hrvatski centar koralja Zlarin‘‘, integrirani projekt koji za glavni cilj ima promociju i valorizaciju prirodne baštine te jačanje obrazovnih kapaciteta lokalnog stanovništva i posjetitelja o važnosti zaštite prirode. Projekt uključuje obnovu i uređenje kuća Šare i Kažerma na otoku Zlarinu te rekonstrukciju puta koji vodi od obale do dviju kuća ali ih i međusobno spaja. Vrijedan je nešto više od 24,1 milijuna kuna od čega je 13,3 milijuna kuna financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je ostatak do pune svote pokriven sredstvima Europske unije u okviru natječaja ‘‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine‘‘ na kojega je aplicirao Grad Šibenik, piše Jutarnji.hr

Radovi na projektu praktički su završeni, projekt je prošao tehnički pregled te je dobivena uporabna dozvola. Kuća Kažerma funkcionirat će, kako je i predviđeno projektom, kao izložbeni prostor sa stalnim postavom koji će uključivati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju uzgoja koralja na zlatnom otoku i knjižnicu sa znanstvenim radovima i poezijom Vesne Parun. Kuća Šare preuređena je u edukacijsko istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

-Ostalo nam je dovršiti još jednu aktivnost, a to je muzejski postav odnosno postav prezentacije zaštite koralja. Nabava je kasnila zbog samog postupka javne nabave u kojoj se pojavio inozemni subjekt pa je bilo neusklađenosti našeg i belgijskog zakonodavstva oko poreznog duga stoga smo rješenje morali pričekati sedam mjeseci. Što se tiče planiranog otvaranja mislim da ćemo ga održati u proljeće s početkom turističke predsezone. Dogovor je da Tvrđava kulture preuzme Centar, oni su već uključeni u aktivnosti, a i mislim da je to najbolje rješenje. Iako se svašta govorilo, to nije muzej već zaštita prirodne baštine, Centar koji osim prezentacije zaštite prirodne baštine koralja ima i druge sadržaje poput upravljanja plovilom koje će služiti za prijevoz posjetitelja na lokacije gdje su koralji, brdski biciklizam, imamo i smještajni kapacitet za studente i profesore koji će proučavati koralje te još jedan multifunkcionalni prostor za lokalno stanovništvo gdje će se moći održavati razne izložbe, predavanja i radionice. Tu je i jedan predivni vanjski prostor mediteranskog ambijenta u kući Šare gdje se također mogu održati neka događanja – kaže nam Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Skip to content